ÖSTERCENTRUM

Coop Forum tvingas minska personalen

Varuhuset Coop Forum på Östercentrum i Visby förlorade 2 300 kunder den första veckan parkeringsavgifterna infördes i juni. Det innebär att affären tvingats dra ner antalet sommaranställda till ett minimum.

Men det stora orosmolnet för de cirka 50 butiksanställda är om kunder kommer tillbaka i höst när parkeringsplatsen åter blir avgiftsfri. Gör de inte det, måste antalet anställda minska.

Coop, Åhléns, Systembolaget och bankerna på Östercentrum i Visby har under åren betalat drygt 11 miljoner kronor för parkeringsplatserna intill sina verksamheter.

Men de innebär inte att de äger parkeringsplatserna, det gör fortfarande Gotlands kommun, hävdar kommunens trafikingenjör Lennart Klintbom.

Butikerna gjorde ett så kallat "parkeringsköp", vilket var en förutsättning för att de skulle få byggnadslov för att bygga ut sina verksamheter.

Och enligt trafikingenjör Lennart Klintbom vid Gotlands kommun, så kan affärsidkarna inte använda det som ett argument för att få bort p-avgifterna på Östercentrum.