Blekinge

Blekingepolitiker satsar på Internet i årets valrörelse

Sex av tio toppolitiker i Blekinge satsar på internet för att nå ut till väljare i årets valrörelse. Samtidigt tar många väljare hellre del av politisk information på annat sätt än via nätet.

– Jag vill möta människor och till exempel Facebook är en ny arena för det, säger Ann-Louise Trulsson (M).

Det var i förra valrörelsen 2006 som de sociala medierna började användas som ett verktyg i politiken. Sedan dess har trenden med bloggar, Facebook och Twitter exploderat.

Satsar extra på webben
Sex av tio av politiker som är förstanamn till kommun och landstingsvalet i höst uppger i SR Blekinges enkät att dem använder sig av sociala medier för att nå ut till väljare.

Hälften av partierna uppger att dem satsar extra resurser på nätet och det är de senaste två åren som dem flesta av politikerna i vårt län har hittat ut på nätet.

Vår undersökning visar att en av tre av de politiker som är aktiva på nätet har en egen blogg. Fler, nästan hälften, finns precis som Ann-Louise Trulsson på Facebook.

– Att få kommentarer och lyssna på väljarna, vad tycker de om det här politiska förslaget till exempel. Då kan man få fler människor engagera i politiken, säger Jonas Sandström (S).

Väljarna inte intresserade
Men när man frågar väljarna så är dom långt ifrån lika optimistiska som politikerna själva till att politiken delvis flyttat ut på nätet.

Vår undersökning visar att politikerna uppger att det vanligaste är att dem får ganska få kommentarer och när vi pratar med väljare på stan säger många att man hellre tar del av politisk information på andra sätt, än via webben.

Karlskronaborna Britt-Marie Lindström och Karin Antonsson är inte intresserade av att ta del av politik på nätet.

– Jag läser hellre om det i tidningar eller ser på teve, säger de.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se