Sydafrika

"Terror och extas" - sydafrikanske författaren och journalisten Rian Malan om Fotbolls-VM

På fredag inleds fotbolls-VM med en match mellan värdlandet Sydafrikas Bafana Bafana och Mexiko. Det råder fotbollsfeber i Sydafrika, och en av dem som motvilligt har låtit sig dras med i den nationalistiska yran, är journalisten och författaren Rian Malan. Det trots att han samtidigt är kritisk mot mega-arrangemanget bland annat på grund av flera politiska händelser under de senaste månaderna som på nytt har fört upp frågan om hudfärg på dagordningen. Men Rian Malan har trots allt bestämt sig för att omfamna VM.

- Med hjälp av det öronbedövande oljudet från plasttrumpeterna, vuvuzelas, varje gång Mexiko försöker göra mål på Sydafrika och med hjälp av förfädernas besvärjelser och hemliga styrkekurer så kan Bafana Bafana visst gå vidare. Hittills har de tolv segrar bakom sig och allt är möjligt.

Rian Malan är vit afrikaanstalande journalist och kritikerrosad författare av My Traitors Heart, om hans egen familjehistoria. Hans farbror var landets förste premiärminister från Nationalistpartiet och en av arkitekterna bakom apartheidsystemet .

Själv har Rian Malan alltid varit rebell, med affischer av Che Guevara i pojkrummet och han valde att flytta till USA. Men kände sig som en förrädare och kom tillbaka. Idag är han 55 år, med axellångt grått hår, toppluva och han kedjeröker. Vi dricker cappucino på en restaurang som utsattes för väpnat rån för bara några veckor sen. Han beskriver Sydafrika som ett gränsland mellan terror och extas.

ANC:s ungdomsledare Julius Malema har rört upp himmel och jord på sistone - det får Rian Malan att misströsta och tänka att ett inbrödeskrig kanske inte är så långt borta ändå.

Man bävar inför att öppna tidningen, säger han - inför rubriker som "President Mbeki avsatt", "Högerextremisten TerreBlanche mördad", Men det är som en berg- och dalbana. Det som upprörde så ena dan, är bortglömt nästa. Sydafrika gör att adrenalitet stiger i kroppen. Och får andra platser att blekna.

Rian Malan rör sig tämligen obehindrat mellan sin egen vita förort och den svarta förstaden Soweto...

Idag säger han att han inte gömmer sig längre. Han är en av dom. De afrikaanstalande, de vita afrikaner, som känner sig förbisedda, de som kan tillverka atombomber och få tåg att komma i tid, men som nu ser allt det som de har byggt upp förfalla och försvinna. Det gör att han inte kan vara en stolt sydafrikan. Patriotisk, ja, men inte stolt.

Han hade tänkt att bojkotta VM för det är så mycket han inte vill acceptera med arrangemanget och med ANCs politik på sistone. Men han har bestämt sig för att omfamna det istället.

Det är ett gränsöverskridande äventyr som man inte kan uppleva nån annanstans i världen.