ÖSTERGÖTLAND

Kall vår ger dyra midsommargubbar

Vi kan vänta oss mindre, färre och dyrare jordgubbar till midsommar på grund av den sena och bitvis kalla våren.
– De kan komma tre veckor senare på grund av den kalla våren, säger Rakel Berglund vid lantbruksuniversitetet i Alnarp.

Det kan också finnas risk för att jordgubbarna blir mindre den här säsongen, berättar Rakel Berglund som har doktorerat på jordgubbar vid SLU i Alnarp.

– Om den första blomman på plantorna fryser bort, den som ger första gubbarna, då kommer storleken att minska på jordgubbarna.

Rakel Berglund säger att alltså det kan bli ont om svenska jordgubbar till midsommar. På bärodlaren Bertil Bjelkenstedts jordgubbsplantor lyser karten fortfarande gröna.

– I år är det en vecka senare än förra året, och det var sent redan då. Vi vill ju ha jordgubbar till midsommar som infaller en vecka senare än förra året.

Kommer det att finnas gott om svenska jordgubbar till midsommarhelgen?

– I Skåne och Småland kommer de att få fram rikligt med jordgubbar. Förmodligen blir det som förra året, att det inte räcker till den totala efterfrågan till midsommar och att man då får späda på med utländska jordgubbar.

Det innebär också att de röda bären kommer att bli dyrare. Det är tillgång och efterfrågan styr priset, säger Rakel Berglund.

– Färre och mindre jordgubbar innebär att det blir dyrare till midsommar.

Samtidigt bedömer Bertil Bjelkenstedt att priset kommer att falla tillbaka till det normala efter midsommar. Men till midsommar blir det alltså dyrt.

– 40 kronor är ett vettigt pris, eller till och med 50 kronor om det blir knappt med bär.