Översvämningarna sätter spår i Polens ekonomi

Polens ekonomi kan påverkas av den senaste tidens översvämningar. Tusentals människor har fått lämna sina hem. Också på flera andra håll i Europa ställer väldiga vattenmassor till med problem.

Förtvivlade människor i södra Polen undrar nu om de kommer att kunna återvända till sina hem när nya kraftiga regn leder till ännu fler översvämningar.

Fler än 10 000 människor har fått evakueras sedan flodbankar började rasa i början av maj efter oväder. Ett 20-tal människor har omkommit.

Vattnet i floden Wisla har stigit snabbt till den högsta nivån på många år.

I Warszawa har 150 skolor fått stänga, liksom en motorväg. Landet kan tvingas korrigera budgeten för att klara situationen, enligt landets finansminister Jacek Rostowski.

Inflationen kan dessutom stiga och tillväxten öka något eftersom hus och infrastruktur måste byggas upp, enligt finansministern.

Regeringen vill inte införa undantagstillstånd. Det skulle kunna göra att presidentvalet den 20 juni måste skjutas upp.

Flera höjer rösten för att valet ska ställas in med de akuta problemen nu.

Också på flera andra håll i Europa har länder drabbats hårt med dödsfall och hus, vägar och järnvägar som förstörts de senaste veckorna.

I Slovakien med de värsta översvämningarna på flera hundra år vill regeringen nu att EU ska hjälpa till med pengar. 900 byar har drabbats de senaste dagarna.

I Istanbul i Turkiet har vattenmassor förlamat mycket av stadslivet. Serbien har också drabbats. I Ungern är stora odlingsmarker vattendränkta och turistkvarteren i Budapest har fått ett nytt utseende när sandsäckar byggts upp på gatorna.