I skuggan av Brasilien!

Argentina är Brad Pitts kaxige lillebror på radioteatern som inte förstått hackordningen i familjen.

***

Jag var på grillfest häromdagen - motsvarigheten till fredagsmys. ”Tänk om det blir Argentina mot Brasilien i finalen, det vore så skönt att slå dem”, sa konstnärs-Fabio mellan tuggorna. Han och hans landsmän pratar final trots att Argentinas facit i de fyra senaste VM-slutspelen är mediokert – kvartsfinal som bäst.

I Copa América har man inte lyft bucklan sedan 1993. Och att man knappt tog sig till VM verkar vara glömt.

***

Dagens Maradona:
http://www.metacafe.com/watch/116635/maradona_is_a_brazilian/

***

Brasilien har däremot mäktat med två VM-guld, ett silver och fyra Copa América segrar under tiden som triumftorkan varat för tangonationen i söder. Det råder inget tvivel om att Argentina är den klene lillebrodern och att baksmällan efter Maradona är lika brutal som den Brasilien upplevde efter Pelé. Just denna jobbiga period för Amazonasnationen, 1970 till 1994, kan ge Argentina lite hopp. Är 24 ett turnummer?

I fjol tog jag mig till Rosario, 30 mil från Buenos Aires, och fick se Brasilien leka hem en VM-plats på argentinsk mark. Mer förnedrande än så blir det inte. Det var då folk började våga kritisera Maradona med full kraft, en stormflod som nu tagit tillfällig paus några dagar i väntan på vad som ska hända på lördag.

***

Dagens huvudrubrik: ”Bilardo den store”. Sportdagstidningen Olé hyllar guldtränaren från 1986, numera landslagschef, för att han inte ger de argentinska huliganerna fribiljetter till VM-matcherna. Varje dag väntar våldsverkarna vid träningsanläggningen för att få vad de anser att Carlos Bilardo lovat.

Claes Aronsson
claes.aronsson@sr.se