Västerbottens län/Sverige

Politikerna riskerar att missa väljarna

En del av politikerna som ger sig in i sociala medier riskerar att missa målet att nå ut till väljarna. De se främst möjligheten att få ut sitt budskap utan att bli avbruten eller motsagd, medan medieforskaren pekar på behovet av kontakt och dialog för att nå ut.

Sveriges radio har frågat lokala toppolitiker om, och hur, man använder bloggar, facebook och twitter.

Doroteapolitikern Nicke Grahn, folkpartist, bloggar - och vill ha dialog.
– Jag ser det väl snarast som - visst man får ut sitt budskap - men är det så att man inte tål att bli emotsagd då har man ju valt fel bransch.

När västerbottenspolitikerna själva fått formulera vad man ser som den största fördelen med att använda sociala medier i valrörelsen skriver några:

"Jag kan själv formulera mina åsikter, budskapet och ordvalet utan påverkan/styrning/censur av vanliga media."

"Får ut mitt budskap utan någon mellanhand som "tvättar" innehållet."

"Jag jag när som helst när medierna far med osanning föra ut vad som är sant och det innebär att media inte styr min dagordning"

Visst är politikerna också intresserade av att nå väljarna, de man annars inte skulle nått, snabbt och enkelt når man ut till många.

Men möts då väljare och politiker verkligen på nätet?

Annika Bergström, medieforskare vid JMG, Göteborgs universitet, säger så här.

– Jag tror att en del kommer att göra det. Då handlar det väldigt mycket om hur politikerna agerar i de sociala medierna för att om man bara trycker ut informationen - talar om vad man vill, vad man tänker, vad man ska göra - men inte går in i en dialog - då tror jag att det kan bli svårt att nå ut. De sociala medierna är en kommunikationsplattform där det pågår en dialog där man frågar, svarar, diskuterar, gör inlägg, kommenterar.

Vänsterpartisten Tamara Spiric i Umeå tror att politikerna har en tendens att överskatta bloggarnas och de sociala mediernas betydelse för att nå väljarna.

– Det jag personligen tror det är att det är en förhållandevis liten krets av människor som är och läser på alla dessa tusentals bloggar.