Stockholm

Polisen höjer sin beredskap i Rinkeby

Både polis och räddningstjänst kommer att ha höjd beredskap för nya oroligheter i Rinkeby i nordvästra Stockholm ikväll. I går kväll gick ett 50-tal ungdomar till attack med stenkastning mot poliser och andra och ungdomarna satte också eld på ett annex till Rinkebyskolan och det förstördes helt i branden.

I annexet har Rinkebyakademien haft sin verksamhet - Stavros Louca är ansvarig lärare för den verksamheten och var chockad idag.
– Det är blandade känslor, för att det är fruktansvärt när man ser drömmar som har gått till spillo. Två års drömmar, två års jobb, alla våra ägodelar, säger han.
Stavros Louca är övertygad om att verksamheten som Rinkebyakademien bedrivit, bland annat att låta elever från skolan träffa mentorer från näringslivet, kommer att fortsätta, men byggnaden är totalförstörd.
Polisen rubricerar brottet som mordbrand och resten av gårdagens händelser som upplopp - ungdomarna försökte också tända eld på polisstationen, kastade sten mot poliser och var även aggressiva mot folk från Rinkeby som försökte stoppa oroligheterna.
De senaste dagarnas händelser skiljer sig från tidigare oroligheter i stadsdelen, säger Diana Sundin, pressansvarig vid Västerortspolisen.
– Det som vi inom polisen upplever som annorlunda är att det är en liten klick som verkar starta upp det här och sedan drar de med sig väldigt unga ungdomar.
Polisen granskar bland annat filmer från övervakningskameror för att hitta misstänkta. Tidigare idag greps en man i 20-årsåldern misstänkt för våldsamt upplopp vid oroligheterna i måndags.
Polisen befarar att det kan bli fortsatta oroligheter ikväll och har ökad beredskap. Under dagen har också parkarbetare från Stockholms stad samlat in lösa stenar i området och även räddningstjänsten har vidtagit vissa åtgärder. Igår kväll fördröjdes deras släckningsinsats vid skolan ungefär en halvtimme på grund av oroligheterna. Däremot har räddningstjänsten inte utsatts för stenkastning, säger Stefan Anering, kommunikationsansvarig vid Storstockholms brandförsvar.
– Nej, utan uppgifter som jag har fått tyder snarare tvärtom på att vissa ungdomar har ropat att man ska inte kasta på brandkåren, så att vi anser att vi har ett bra förhållande med de som bor där, säger han.
Polisen har tagit beslut om en länsgemensam insats ikväll, vilket betyder att poliser från hela länet kan kallas till Rinkeby. Något som också kan bidra till att öka spänningarna.
– Polisen som arbetar där uppe arbetar väldigt nära ungdomarna, känner de allra flesta av dem och har ett bra samarbete och det brukar fungera väldigt bra, så det är klart att det blir tuffare för ungdomarna därför det är poliser de inte känner, de känner inte igen ansikten, de vet inte vem de har att göra med, säger Diana Sundin.

Reporter Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se