Nytt krav på EU-förbud mot spekulationsaffärer

Tysklands och Frankrikes regeringar kräver högre tempo av EU-kommissionen för att uppnå gemensamma regler i unionen mot spekulativ handel med så kallade derivat. Det rör sig om finansprodukter där det är möjligt att tjäna pengar också på fallande kurser.

Senast i juli månad vill de se ett färdigt förslag från EU-kommissionen om hur spekulationerna i fallande kurser på aktier och statspapper ska förhindras, skriver Angela Merkel och Nicolas Sarkozy i ett gemensamt brev till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Det är handel med aktier som man inte äger, och det är handel med försäkringar mot förluster de vill begränsa på EU-nivå. På så vis ska det bli svårare för spekulanter att tjäna pengar på fallande kurser, på aktier eller statspapper.

Redan i mars krävde Tyskland och Frankrike samma sak, då tillsammans med Luxemburgs och Greklands regeringschefer. Dagens brev är en påminnelse till EU-kommissionen och ett krav på ökat tempo.

Brevet kan också ses som en uppvisning i tysk-fransk enighet. Stämningen mellan Paris och Berlin har varit irriterad de senaste veckorna.

I mitten av maj förbjöd Tyskland på egen hand spekulativ handel i vissa aktier och statspapper. Förbudet gällde på nationell nivå och den tyska regeringen frågade inga grannländer till råds.

Marknaderna reagerade närmast med panik. Aktörerna hade svårt att förstå poängen med ett isolerat tyskt beslut. Den tyska regeringen fick kritik i omvärlden, också från Frankrike. Brevet till Barroso nu är  en signal att det tysk-franska samarbetet fortsätter.