11 juni 2010

Hårdrocksmode – spandex, döskallar och sminkade killar

I veckans STIL  skakar vi på håret och kastar oss ut bland män klädda i läder, spandex och smink för att titta närmare på den stil som rockband av den hårdare skolan har odlat fram under åren. En genre där man aktivt gått in för att trotsa både trender och traditioner, ofta genom att blanda manligt med kvinnligt och därmed orsaka förvirring.  Om hur och varför berättar vi mer om i veckans program.

Det amerikanska bandet Kiss har till exempel gjort en lång och framgångsrik karriär genom att sedan i början av 70-talet klä sig i höga platåskor, dräkter hämtade från en serietidningsvärld med futuristiska rymdvarelser och helsminkade ansikten, påminnande om dom man finner inom den japanska teaterformen kabuki.

Nu till helgen är dom tillbaka i Sverige för konserter i Stockholm och Malmö. Och i Sölvesborg är det sedan i onsdags högtryck på Nordens största hårdrockfestival, Sweden Rock. En festival där man genom åren har kunnat ta del av en hel del rockband som roat sig med att spöka ut sig i spandex, nitar, döskallar och smink. Det har gjort dem stilbildande inom musikvärlden, men modebranschen har oftast ignorerat dem.

Fast några modeskapare har faktiskt ett förflutet inom den glammigare rockskolan. Om vilken roll som de amerikanska modeskaparna Betsey Johnson och Stephen Sprouse spelade, berättar vi mer om. Liksom om hur man idag förhåller sig till gamla glammiga rockers.

Vi har även tagit reda på hur det kommer sig att människor inom modevärlden nu älskar att pryda sig med ett klassiskt hårdrockattribut som döskallar. Och så har vi träffat sångaren i Deathstars Andreas Bergh som berättar om hur många kilo glitter han gör av med per år på kroppen. Dessutom berättar den legendariske rockjournalisten Anders Tengner om bandet The Runaways (inte minst om sina egna äventyr med dem), ett band vars stentuffa tjejer och deras scenkläder blev trendsättande. Och så har vi pratat ikonkonst med rockstjärnan Nicke Andersson och konstnären Erik Rovanperä som berättar om hur bandet Kiss inspirerat dom till att måla. 

Veckans gäst är Stefan Malmqvist, frilansjournalist med lång erfarenhet av rockrapportering.