Varför är det så tyst om kärnvapen

I samband med den internationella dagen mot kärnvapen den 5 juni arrangerade Nätverket för kärnvapennedrustning en demonstration i Stockholm. Men det verkar som om tiden är förbi då en fredsrörelse kunde mobilisera tusentals personer. Är vi inte rädda för kärnvapen längre?

-

-Idag finns det 25 tusen kärnvapen i världen och 5 tusen kan avfyras när som helst.  Uppstår en kärnvapenexplosion någonstans i Europa kommer vi inte undan i Sverige, säger läkaren Wenjing Tao.
Hon sitter i styrelsen för Internationella Läkarrörelsen mot Kärnvapen som studentrepresentant. Den unga fredsaktivisten menar att många ungdomar bryr sig om fredsfrågor men att de väljer Internet som plattform för sina idéer. Hon har inget svar på hur man skulle kunna mobilisera unga människor kring gemensamma frågor som kärnvapenhotet "i en värld som blir mer och mer individualiserad", säger hon.

  

-Det sker militärövningar i Vidsel i Norrbotten utan att vi reagerar. Vi blir inte alarmerade längre på det som händer runtomkring oss, det verkar som om det ska behövas krig för att vi ska reagera, säger hon.
Agneta Norberg sitter i styrelsen för Sveriges Fredsråd och har arbetat aktivt sedan unga år för en fredligare värld. Hon beklagar sig över en ”föråldrad fredsrörelse som inte lyckas engagera ungdomar”.

Ett program av Cecilia Mora i serien: Bomberna över Norrbotten