Sörmland

Politiker bloggar för väljarnas skull

De politiker som bloggar gör det i första hand för sina väljare. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort bland länets topppolitiker. Undersökningen visar att allt fler politiker använder sig av sociala medier som facebook och politiska bloggar för att nå ut med sin politik.

De väljare vi pratar med på gatan är dock inga läsare av politiker bloggar, av de vi pratar med säger en man att han läser politikerbloggar. Han gör det då för att få information till höstens val.

Det är till väljarna de bloggande politikerna vänder sig i första hand. Det visar den enkätundersökning som Sveriges radio låtit göra där drygt 60 sörmländska politiker svarat av de närmare 100 förstanamnen på valsedlarna i länets kommuner och landsting. Av dem som svarat använder sig 7 av 10 av sociala medier.

Men Niclas Frykman är Folkpartiets förstanamn i Eskilstuna och som har bloggat sedan 2005, tror inte att det är ett sett att nå väljare.

– Det är inte ett sätt att kommunicera med den breda väljargruppen. Jag tror inte man ska överskatta bloggarnas betydelse. Men indirekt har de ju betydelse i och med att journalister och ledarskribenter kan snappa upp vad jag skriver.

Och han får medhåll av Jimmy Jansson, Socialdemokraternas första namn i Eskilstuna som bloggat i fyra år.

– Man får ju inte tro att jag kan sköta mitt uppdrag via en blogg men man kan ju se det som ett komplement. Och det är ju också ett enkelt sätt för väljarna att ge mig synpunkter, menar Jimmy Jansson.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se