Polisen förstärker bevakningen i Rinkeby

Efter de senaste nätternas upplopp i Rinkeby i nordvästra Stockholm kommer nu polisen att ha dygnet-runt-bevakning.

– Vi ska vara uthålliga i tid. Vi ska kunna ha synlig personal hela tiden ute i Rinkeby. Det kommer även att finnas civilpolis, som man kanske inte ser, men de finns där, säger Diana Sundin, pressansvarig vid Västerortspolisen.

Mellan 50 och 100 ungdomar deltog i nattens upplopp i Rinkeby. De kastade sten mot polisen och allmänhet som försökte stoppa dem och brandkåren hindrades i släckningsarbetet.

I Rinkeby och Tensta utbröt flera misstänkt anlagda bränder, bland annat mot polisstationen. Rinkebyakademin, där ungdomar i området träffar mentorer från näringslivet totalförstördes.

Det var ett 20-tal polispatruller som arbetade under natten, men ingen person har gripits, främst för att polisen i första hand skyddade räddningspersonalen.

En person sitter under eftermiddagen anhållen misstänkt för våldsamt upplopp.

Vid ett möte under dagen beslutades det om en länsgemensam insats. Det ska alltså bli lättare att få personal till platsen när poliser i hela Stockholm kan hjälpa till.

Under natten kommer omkring 12 poliser finnas i Rinkeby, både civila och uniformerade.

Under dagen besökte integrationsminister Nyamko Sabuni Rinkeby. Hon menar att det långsiktiga ansvaret ligger på politikerna, men att alla måste hjälpa till för en kortsiktig lösning.

– Det går inte att förvänta sig att bara myndigheter eller bara politiker ska lösa samhällsproblem. Det civila samhället, föräldrar, den enskildes ansvar är primära saker för att lösa det här lokalt, säger Nyamko Sabuni.

Det här var andra upploppet den här veckan och risken finns att det sprider sig och blir upplopp på fler platser.

– Sådant kan ju hända. Om man tittar historiskt sett på vad som har hänt i södra Sverige finns det ju indikationer på att det kan göra det, men vi hoppas att det inte blir så, säger Diana Sundin, pressansvarig på Västerortspolisen.