Bloggande politiker

"Man måste vara personlig"

Sociala medier som Facebook, twitter och bloggar är populära bland länets politiker. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort. Men enligt proffsen på politiskt bloggande har de flesta politiker missförstått vad de sociala medierna går ut på.

– Vi pratar om megafonpolitik, säger Emma Maria Andersson från Piratpartiet. Man ställer sig och "megafonar" på ett ställe, och folk lyssnar, men det uppstår ingen dialog.

Gör man på samma sätt i de sociala medierna, så har man inte utnyttjat det mediet på rätt sätt, menar Emma Maria Andersson.

– Det är det sociala som är grejen, säger hon, att man pratar med varandra.

Och Kent Persson, moderat oppositionsråd i landstinget i Örebro, håller med om kritiken.

– Det är tyvärr så med en del att de tror att man bara kan köra ut partiets politik, oavsett parti. Det funkar inte. Man måste vara personlig och ge sin bild av saker och ting, det bygger på en relation.

Kent Persson (M) och Emma Maria Andersson (PP) tillhör båda Sverige-eliten i politiskt bloggande. De vet att närvaro och dialog är det som gäller i de sociala medierna, men det klarar långt ifrån alla.

Det visar en veckas spaning som Sveriges Radio Örebro gjort på bloggande politiker som står överst på Örebro läns listor till kommun- och landstingsval. Envägskommunikation om det egna partiets förträfflighet dominerar och kommentarer från läsarna är få.

Som kalvar på grönbete verkar politikerna ha motats ut i de sociala medierna av sina partier, utan att veta vad eller hur de ska göra när de väl är där.

Men sociala medier strategen Brit Stakston, som skrivit en bok på temat, menar att vi måste ha tålamod. Det handlar om en lärprocess, säger hon.

– Bara för att vi sänker tröskeln så är det inte säkert att det är möjligt att man kliver in, säger hon och understyrker att man fortfarande måste jobba med att bjuda in sina läsare för att få ett samspel som blir intressant.

– Politikerna har faktiskt öppnat en dörr till dialog och det vet man inte alltid om, avslutar sociala medier strategen Brit Stakston.

Men intresset för de politiska bloggarna var svagt när Sveriges Radio örebro hörde med fok på stan. Det var inte många som läste bloggarna bland de vi pratade med.

– Tyvärr jag har ingen dator, sa en av örebroarna.
– Jag är dålig på sådant där, säger en annan.

Däremot tycker de också att det kan vara bra för politikerna att ta sig ut på nätet.

– Jag tror det är helt rätt om man vill komma ut till yngre, säger en tjej som däremot själv inte läser bloggarna.