Arbetsmarknaden återhämtar sig

Nu vänder arbetsmarknaden uppåt och 2011 kommer 78 000 fler ha jobb jämfört med förra året. Det förutspår Arbetsförmedlingens nya prognos. Det beror bland annat på att sveriges företag räknar med kraftigt ökad efterfrågan på sina varor och tjänster under det närmsta året.

På Arbetsförmedlingen i centrala Stockholm finns bland andra Susanne som efter 23 års arbete på kontor blivit arbetslös.

- Det är tufft därute, jag ska ju slåss med min egen dotter som precis tagit studenten, fast inte på samma område. Jag har ju bortåt minst 17 år till i arbetslivet, säger Susanne.

Också Daniella som precis tagit studenten letar jobb:

- Jag har varit inne på arbetsförmedlingens hemsida och svarat på många annonser, alla som varit intressanta och jag fick ett jobb genom det. Det var ett väldigt kort jobb, tillfälligt för en månad bara. Det är ju fler och fler jobb som kräver lång utbildning och det har man ju inte hunnit som ung, säger hon.

Men den svenska ekonomin återhämtar sig nu och efter några år av lågkonjunktur ser läget på arbetsmarknaden nu ljusare ut berättar Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors.

- Vi har fått en vändning uppåt på arbetsmarknaden, jobben blir fler, det vill säga sysselsättningen ökar. Vi kommer att se ökningar i alla näringsgrenar, vi kommer att se ökningar i hela landet när det gäller jobben, säger Tord Strannefors.

Men samtidigt ökar ändå arbetslösheten något, från 8,4 procent 2009 till 9,3 procent 2010. Det beror på att allt fler svenskar blir tillgängliga på arbetsmarknaden.

Samtidigt så kommer väldigt många människor ut på arbetsmarknaden, bland annat utrikesfödda, och det gör att nedgången på arbetslösheten inte blir lika stor som man skulle kunna tänka sig när man ser så här tydliga förbättringar, säger Tord Strannefors

Reporter Soheil Pouresmaili, publicerat 9/6 2010