Karlstad

Sabotage mot havsörnsbo

Trädet med ett havsörnsbo med nykläckta ungar hade blivit nedsågat. När Sveriges Radio Värmland kom fram till boet med Länsstyrelsens biolog fanns bara lite fjädrar kvar på marken.

– De visste att örnarna var här, för de har inte sågat ner någon skog häromkring, säger, Johan Bohlin, biolog på Länsstyrelsen i Värmland.

--Det är ju fruktansvärt dåligt.

Johan Bohlin har som uppgift att åka ut och ringmärka havsörnsungar. Detta görs för att man ska ha koll på hur många havsörnar som finns i området. Idag skulle han klättrat upp i trädet för att ringmärka de ungar som fanns i ett bo srtax utanför Karlstad. Johan Bohlin har besökt platsen förut.

Enligt markägaren har de försökt att ta hänsyn till att den utrotningshotade havsörnen häckar i ett träd på deras mark. Men när vi kommer fram till platsen ligger trädet fällt på marken. Kvar av boet hittar Johan Bohlin nu bara pinnar, fjädrar och enstaka matrester.

Länsstyrelsen kommer nu att lämna in en anmälan till polisen, eftersom man misstänker att brott kan ligga bakom fällningen av trädet med havsörnsboet i. Men att något sådant händer i Värmland hör till ovanligheterna enligt Johan Bohlin.

Sedan 2001 har Johan Bohlin på länsstyrelsens uppdrag varit ute och märkt havsörnar. Märkningen ingår i ett nationellt åtgärdsprogram som Naturvårdsverket tagit fram och som ger länsstyrelsen i uppgift att övervaka havsörnarna i området. Idag finns sju häckande havsörnspar längst Vänerns värmländska strand.

Det mesta tyder nu på att det rör sig om ett sabotage mot fåglarna. Om det i stället hade handlat om att någon ville få fatt i fågelungarna, skulle den personen snarare klättrat upp i trädet och plockat ner ungarna, än fällt hela trädet.

Markägarna själva vill inte framträda med namn, men säger sig vara bedrövade av det inträffade. De har tidigare år med stort intresse följt havsörnsungarnas uppväxt och tycker det som hänt är mycket tråkigt.

De har inte märkt av när fällningen kan ha skett och kommer nu att diskutera med länsstyrelsen hur de ska gå vidare. Polisanmälan är en möjlighet, eftersom någon olovandes tagit sig in på deras mark och fällt ett träd.