Bulgarien redovisade fel budgetsiffror

EU kan ha fått ett nytt fall av ett land som lämnar fel statistik om det ekonomiska läget. Det är Bulgarien som istället för balans nu har ändrat sina budgetsiffror till underskott.

Avslöjandet kom av EU-kommissionären Olli Rehns talesman på en pressträff i Bryssel i dag.

EU-kommissionens statistikmyndighet Eurostat ska därför skicka en delegation till Bulgarien för att närmare undersöka vad som har hänt med den bulgariska budgetstatistiken.

Det är inte precis någon liten förändring Bulgarien nu gjort beträffande sin ekonomi. Enligt tidigare siffror hade Bulgarien balans i sin budget. Nu har EU-kommissionen fått veta att det som påstods vara balans för några månader sedan nu är ett budgetunderskott på nära fyra procent.

Tillåtet budgetunderskott enligt EU:s regler är tre procent.

Bulgarien får nu räkna med en mycket hård granskning av sin ekonomi. På otaliga finansministermöten under våren har EU-kommissionen och olika finansministrar gång på gång upprepat att länderna måste granskas hårdare och att kraven på lämnad statistik måste skärpas.

Många jämförelser kommer att göras med Grekland, en viktig skillnad mellan Grekland och Bulgarien är dock att Bulgarien inte är ett euroland.