Östergötland

SD-politiker slarvar med räkningarna

Flera av de östgötska politiker som ställer upp i kommunvalet i höst har betalningsanmärkningar. Sverigedemokraterna är det parti med flest kandidater som slarvar med räkningarna. Det visar en genomgång som nyhetsbyrån Siren har gjort.

Det handlar om totalt 126 av de drygt 2000 kandidaterna till kommunfullmäktige som inte har betalat sina räkningar i tid. Socialdemokraterna i länet har 34 politiker med betalningsanmärkning.

- I dag har oftast företagens betalningsrutiner förändrats vilket gör att det i dag är lättare att få en betalningsanmärkning än vad det var tidigare. Samtidigt är det naturligtvis inte bra, så jag menar att det är viktigt att man sköter sina privata affärer när man också kommer att få ett förtroende, säger Johan Andersson, ordförande för Socialdemokraterna i länet.

Påverkar det här förtroendet för de här politikerna tycker du?
- Jag förutsätter att man naturligtvis gör rätt för sig i de här delarna. De som har fler betalningsanmärkningar eller sådant som är svårt att lösa att man då ansöker om och erhåller skuldsanering i den här delen, så att man verkligen tar itu med sina bekymmer. Sen tycker jag kanske inte att det skall diskvalificera för uppdrag. Vi har kontinuerliga diskussioner om moraliska, etiska frågor inför varje valperiod. Det här kommer naturligtvis vara en sådan fråga som vi kommer att diskutera, säger Johan Andersson.

Sverigedemokraterna är det parti i länet som har störst andel betalningsanmärkningar. Tio av trettio kandidater har inte betalat räkningarna i tid.

-  Jag tror inte att de är mindre trovärdiga för det. Jag tror att det har mycket att göra med att vi har väldigt många pensionärer som kan be för oss, pensionärerna har inte alls så bra förutsättningar som många andra. Men jag tror inte att det här på något sätt skulle göra dem till sämre kandidater på något sätt, säger Markus Weichel är ordförande för sverigedemokraterna i Östergötland.