Västerbottens län/Sverige

En balansgång för politiker på nätet

Alltmer politiskt intresse ägnas nu åt de sociala medierna på nätet - men mediestrategen konstaterar att politikerna har mycket att lära. Att se bloggen, twitter och facebook som en arena att marknadsföra sitt budskap istället för ett tillfälle till dialog och lyssnande, är vanligt enligt Brit Stakston. Och hur politiker på nätet tas emot varierar förstås.

– Ja alltså man ser ju skymten av det men det annonseras inte så mycket som det kanske borde för att man ska bli mer intresserad och vilja klicka på bloggen och läsa vidare, säger Viktoria Karlsson i Lycksele.

Medan umebon Viktor Timonin är less på förfrågningar från politiskt engagerade som vill skapa vänskapsrelationer på facebook.

– Jag klickar av det.

Varför det?

– För att jag är inte intresserad av de som skickar till mig, olika politiska grupper och politiker. Om jag skulle ha varit det skulle jag har skickat en vänförfrågan eller ansökt om medlemskap i gruppen själv, säger Viktor Timonin.

Mediestrategen Brit Stakston har just kommit ut med boken Politik 2.0, en sorts politisk handbok i konsten att använda sociala medier. Och så här säger hon om de vanligaste felen politiker gör.

– Att man använder sociala medier, och ser på sociala medier, dels spontant kanske som ändå lite tramsigt, och i annat fall som ren marknadsföring - man är ute efter en röst här i mitten på september - och inte så aktivt arbetar på att få den input till beslut... våga ställa frågor, bli inspirerad i de tankar och funderingar man har, stämma av det man funderar på, säger Brit Stakston.

Men politikernas närvaro på nätet uppskattas också - som av Mike i Skellefteå.

– Well I think it's a good idea.

Why?

– Because all the people now are using the internet. Everybody.

Alla finns där nu, säger han, på nätet. Men ibland blir den skriftliga kommunikationen på nätet också ett hinder, som för Tatiana Belousova.

– Ibland läser jag, men jag är inte så super på att förstå svenska för jag lever bara halva året i Sverige. Men jag är intresserad så när jag kan mer språket och förstår mera, jag tror jag mera väljer det.

Reportrar Lillemor Strömberg, Åza Meijer, Örjan Holmberg och Anders Ljungberg