fotbolls-vm

Amerikanerna ointresserade av VM trots het premiär

På lördag spelar USA VM-premiär mot England. En toppmatch tycker många, men amerikanerna är måttligt intresserade.

Fotbollsintresset i USA är inte så hett som det kanske borde vara. Radiosportens utsände Roger Burman har pratat med ett antal personer i Philadelphia och så här låter det ungefär:

"Jag fattar att det är stort. Jag vet ingenting om fotboll och jag bryr mig inte. Jag har ingen TV och jag går hellre på hockey och fotboll, amerikansk fotboll alltså, är bättre i TV".

Eller:

"Alla andra älskar det och vi bryr oss inte. Resten av världen bryr sig men av någon anledningen tycker inte USA om det så mycket. Jag tror att amerikanerna blir uttråkade av fotboll".

Men det finns faktiskt några i USA som gillar fotboll. Några sportbarer har öppet dygnet runt under VM och sänder alla matcher.

– För mig är fotboll livet. Det är ett sätt att bryta ner barriärer mellan länder, det är världens spel. Jag skulle faktiskt vilja se ett afrikanskt land vinna VM, säger amerikanske fotbollssupportern Todd.

Den egna nationen har en hel del kvar att lära, tycker han.

– USA:s lag ser spännande ut. Det blir starkare och starkare för varje år, vi har lite kvar att göra och lär oss mycket från europeerna. Många av våra spelare spelar i Europa och drar nytta av det, och förhoppningsvis kan det fortsätta och att vi får europeiska tränare hit.


Roger Burman
roger.burman@sr.se

 

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se