Rysk bilskrotningspremie stor framgång

Bilskrotningspremien som infördes i Ryssland i mars har blivit en sådan framgång att den ryska regeringen nu planerar att fördubbla antalet premier. Nu hoppas den krisdrabbade ryska bilindustrin på att kunna öka sina produktionsmål.

Av de 200 000 skrotningspremier som ägare av äldre ryska bilar kunnat byta till sig återstår bara en tiondel.

Eftersom programmet sträcker sig till den första november vill nu Rysslands regering tillföra ytterligare 10 miljarder rubel, cirka 2,5 miljarder kronor, för att fördubbla antalet premier. 

Kravet för att få byta in sin bil mot en premie är att den är mer än tio år gammal, av rysk modell och att den varit i inbytarens ägo i minst ett år.

För den skrotade bilen får innehavaren en premie värd ungefär 12 000 svenska kronor som sedan kan användas vid köp av en ny rysktillverkad bil.

Mer än 70 procent av alla premier har hittills använts till köp av Lada-bilar som är bland de billigaste på marknaden. Den enklaste Lada-modellen kostar runt 40 000 kronor.

Företaget Avtovaz som tillverkar Lada överväger nu att öka sin produktionsplan för 2010 med 25 procent från den redan sedan tidigare uppskrivna nivån.

Samtidigt kommer klagomål från många återförsäljare som deltar i skrotningspremieprogrammet. De måste först ta emot de gamla bilarna och sälja en ny bil till rabatterat pris.

Först efter omfattande pappersarbete får de i efterhand ersättning av staten. Men också den processen har tagit tid. Finansministeriet har haft svårt att hinna med att behandla alla inkomna premier.

Hur det hittills populära programmet ska fasas ut i höst är än så länge oklart. Ett förslag är att gradvis minska premiens storlek, ett annat är att höja åldersgränsen för de inbytta bilarna från den nuvarande gränsen på minst 10 år till först 15 år och sedan 20 år.