Islamfientliga överraskade i nederländskt val

Parlamentsvalet i Nederländerna blev en långt mycket större rysare än vad någon hade väntat. Den enskilt största framgången hade islamfientliga Frihetspartiet som överraskande blev tredje största parti.

I rösträkningen var det länge dött lopp mellan de två största partierna, liberala VVD och Socialdemokraterna. Men tidigt i morse höll VVD-ledaren Mark Rutte segertalet.

– Det verkar som om VVD för första gången i historien är det största partiet i Nederländerna, med ett mandats marginal, sa liberalernas ledare Mark Rutte när han utropade sig till segrare.

VVD gick fram kraftigt och fick nio nya platser i parlamentet. Men det var nära att de föll på mållinjen. De fick bara en plats mer än Socialdemokraterna i parlamentet.

Den stora segraren blev annars islamfientliga Frihetspartiet som vann 15 mandat. När partiledaren Geert Wilders äntrade valvakans scen togs han emot som en rockstjärna med konfetti och öronbedövande jubel.

– Det här är en seger för Nederländerna, sa Wilders.

Wilders vill beskatta kvinnor som bär slöja, stoppa invandringen från muslimska länder och förbjuda koranen 

Kristdemokraterna, som regerat koalitionsregeringar i åtta år, tappade nästan hälften av sina platser i parlamentet och blir det fjärde största partiet. Partiledaren Jan Peter Balkenende tog konsekvenserna och avgick, både som partiledare och parlamentsledamot 

Även om liberala VVD utropades till segrare är segerns sötma kortvarig. Nu väntar komplicerade regeringsförhandlingar.

I vanliga fall brukar det ta omkring två månader att bilda regering. Den här gången ser regeringsbildandet ut att bli svårare än vanligt. Det finns inga självklara block och det tredje största partiet är islamfientligt. Att samarbeta med dem lär sticka i ögonen på många. Nederländerna lär få vänta på en ny regering.