Alla välkomna till plenum

Folkpartiets EU-parlamentariker Cecilia Wikström är upprörd över att inte ha fått en inbjudan till Sametingets plenum trots att hon länge försökt få det. Hon får nog vänta länge, då man inte kräver en inbjudan till plenum.

- Jag har suttit med som vice ordförande i kulturutskottet i riksdagen i sju år och jag har aldrig någon gång blivit inbjuden till Sametinget eller dess plenum, säger Cecilia Wikström.

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson säger att det är svårt att bjuda in enskilda parlamentariker, bjuder man en måste man bjuda alla. På frågan om man måste han en inbjudan för att få närvara vid Sametingets plenum är han tydlig.

-Nej. Vi välkomnar när somhelst att politiker och allmänheten deltar i våra plenumsmöten. Det är ju ofta förekommande att till exempel ambassadörer hör av sig och säger att de vill komma och fråga om det är möjligt att göra så. Och det är det naturligtvis, säger Mikaelsson

Tycker du att det är viktigt att Eu-parlamentariker besöker Plenum?

- Jag tycker det är jättebra att man som enskild EU-parlamentariker visar intresse, eftersom vi har svårt att hålla alla informerade om våra frågor. Är det så att man vill delta så är det bara att ta kontakt med Sametinget, säger Mikaelsson.

En som inte har suttit och väntat på en inbjudan till plenum är Vänsterpartiets, och tillika Jokkmokks kommunalråd, Anna Hövenmark.

- Det står faktiskt fritt till var och en att fara och är man intresserad av de samiska frågorna då åker man på plenum. Jag har full förståelse för att man inte bjuder in alla möjliga människor eftersom plenum flyttar runt och det innebär en massa jobb., säger Hövenmark.

Tora Lindberg

tora.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio