Kinesiska myndigheter slår ner protester

Kinesiska myndigheter har agerat för att slå ner strejker bland fabriksarbetare.

Arbetarna kräver högre löner, och ett antal uppmärksammade strejker har resulterat i våldsamma ingripanden, något som kan tyda på att myndigheterna blivit mindre toleranta.

Arbetare på underleverantörer till den japanska biltillverkaren Honda i Guangdongprovinsen och gummiarbetare på ett taiwanesiskt maskinföretag i Kunshan utanför Shanghai är de senaste att organisera uppmärksammade strejker i Kinas två stora industriområden.

Men ingripanden från polis på fler håll tyder på att myndigheterna inte vill tillåta flera stora protester.

– Kinesiska strejker följer inga normer, eftersom det inte finns några fackföreningar som organiserar dem. Alla strejker organiseras av arbetarna själva och om de är framgångsrika eller inte varierar från fabrik till fabrik, säger arbetsrättsaktivisten Liu Kaiming i Shenzhen.

Honda tvingades förra veckan höja lönerna för arbetare hos en underleverantör med mellan 24 och 33 procent, efter en två veckor lång strejk som stoppade produktionen på företagets kinesiska bilfabriker.

Strejken var välorganiserad och arbetarna pressade ledningen genom att lägga ner arbetet och kräva förhandlingar. Samtidigt införde den taiwanesiska elektronikjätten Foxconn löneökningar på 30 procent efter en rad uppmärksammade självmord bland arbetare på fabriken i Shenzhen.

Under samma tid skrev statliga medier om behovet av att uppvärdera kinesisk arbetskraft, och inga polisingripanden rapporterades från den första Hondastrejken.

De kraftiga löneökningarna och den relativt framgångsrika aktionen på Hondas underleverantör kan ha inspirerat andra strejker, men nu tycks toleransen vara mindre.

Arbetare som började nya strejker den här veckan på två underleverantörsfabriker till Honda, rapporterade om polisingripanden i går, och utanför taiwanesiska KOK:s gummifabrik rapporterades också bråk mellan polis och demonstranter.

Journalister nekas tillgång till strejkområdena och internetcensuren har också slagit till. Inlägg om strejker och arbetarprotester på kinesiska internetforum tas nu snabbt bort.