Ydre

Exportrådet ska locka belgare till Ydre

Exportrådet ska hjälpa Rydsnäs utanför Österbymo att få fler inflyttare. Det är föreningen Framtid i Ydre som får hjälp att locka holländare och belgare till trakten.

Satsningen är ovanlig eftersom Exporterådet vanligtvis hjälper företag och industrier att exportera sina produkter.

– Det kommer att avslutas med ett projekt under hösten tillsammans med vårt  handelskontor i Haag som ska hjälpa oss på plats i Holland, säger Camilla Lejon på Exportrådet

Framtid i Ydre där drog igång i samma veva som det stod klart att skolan skulle försvinna. en deppig tid minns byggentreprenören Hans-Göran Saldner som sitter i föreningens styrelse. 

– Det var väldigt tungt, det har la lite sordin på stämningen i samhället, men nu känner man att det enda som finns att göra är att se framåt och få fler att flytta hit.

Framtid i Ydre får bland annat hjälp med att kartlägga bygdens kvaliteter, och i höst ska handelskontoret i Haag hjälpa föreningen med att marknadsföra Rydsnäs i Holland.

Hans-Göran Saldner deltar också aktivt i projektet. Han har byggt fem bostäder och där har nu familjer från bland annat Holland, Belgien och Skåne flyttat in.

– Jag tror att det är lättare för de som kommer utifrån att upptäcka det vackra i de här lägena. Vi som bor här är ju vana med den här vackra naturen, säger Hans Göran Saldner.