Ledning för oppositionen enligt SCB

Den rödgröna oppositionen leder oväntat stort i Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning som presenterades i dag.

Det rödgröna blocket får 50,2 procent mot den borgerliga alliansen som får 44,2.

– Det är svårt att ge en förklaring, det får man titta lite närmare på. Mätningen gjordes huvudsakligen redan i maj. Vi har i många undersökningar sett väldigt starka förskjutningar i andra delen av maj och i början av juni. Vi har aldrig, under ett valår, sett så snabba kast och så rörigt i mätningarna i maj, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

Tvärtemot vad de senaste mätningarna från enskilda opinionsinstitut visat hamnar den borgerliga alliansen hela sex procentenheter efter de rödgröna i SCB:s stora partisympatiundersökning där över
6 000 röstberättigade svarat under första veckorna i maj.

Det rödgröna blocket får 50,2 procent och trenden sedan mätningen i november är att Socialdemokraterna fortsätter backa, Vänsterpartiet återhämtar sig något och Miljöpartiet fortsätter att gå starkt framåt. Ibrahim Baylan är Socialdemokraternas partisekreterare.

– Vi ser att vi har lägre siffror än vad vi har som mål och ambition. Vi går nu in i en valrörelse med ganska låga siffror, traditionellt brukar vi gå in med ganska höga siffror och förlora i valspurten. Nu tror jag att vi har väldigt goda möjligheter att med ett gott arbete faktiskt kunna jobba upp oss och se till att vi har ett bättre valresultat än de 33,8 procent som den här undersökningen visar, säger Ibrahim Baylan.

Trenden inom den borgerliga alliansen är att Moderaterna fortsätter sin starka uppgång men att småpartierna alla backar något.

I dagens mätning svarade 22 procent "vet ej" på frågan om vilket parti de skulle välja om det var riksdagsval i dag.

Det är ungefär lika många osäkra som i SCB-mätningen för ett halvår sedan.

I majmätningen valrörelsen 2006 var andelen osäkra väljare något högre och jämfört med dagens mätning var det då extremt jämnt mellan blocken, så kallat dött lopp.

Men inom felmarginalen såg ändå det borgerliga blocket ut att vara något större.

Ända sedan 70-talet har de som vunnit SCB:s majmätning också vunnit valet.

Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet anser inte att SCB är bättre på att förutsäga vem som vinner valet i höst än andra mätningar.

– Jag skulle vara väldigt försiktig med att använda SCB-mätningen som en kristallkula och definitivt sätta ned foten om vad som kommer att hända om 100 dagar. Det vore idiotiskt att göra det, säger Henrik Oscarsson.

Den senaste tiden har flera opinionsmätningar tvärtemot SCB:s mätning visat på ökat stöd för det borgerliga blocket.

Frågan är hur opinionsmätningarna kan visa så totalt olika resultat.

– Alla mätningar gör anspråk på att visa hur ett riksdagsval skulle om det vore val i dag, problemet är att det inte är val i dag. Det är en hypotetisk fråga som ställs i alla de här undersökningarna. Det finns ett systematiskt fel i dem och felet är att vi inte har genomlevt någon fyra veckor lång valrörelse när de här undersökningarna görs. Hur det kommer att gå får vi se den 19 september, säger Henrik Oscarsson.