HALMSTAD

Sommar - tid för bluffakturor

Nyligen har ett företag vid namn Företagsportalen Sverige skickat ut en skrivelse till flera företagare i länet och Halmstad kommun där risken för att få en faktura på närmare 30 000 är stor om man svarar.

– De hänvisar till ändringar till EUs finanspaket och vill att man ska registrera sitt momsnummer och sen skicka tillbaka. När man har gjort det visar det sig att det är en beställning man gjort, Sonja Obrouckova ekonom på stadskontoret i Halmstad..

Vanliga fakturor scannas in i Luleå och varje förvaltning har sitt eget nummer. Blufföretagen skickar sina fakturor till förvaltningen direkt.

– Oftast är det två personer som kollar alla fakturor som kommer in, så det är en liten säkerhet, fortsätter Sonja Obrouckova.  

Halmstad kommun köper en tjänst där man regelbundet får listor över företag som kan misstänkas skicka bluffakturor. De får även extravarningar, som i det här fallet där det tyskregistrerat företag, Företagsportalen Sverige, säger sig behöva uppdatera uppgifter och där man ber adressaten komplettera med att ange sitt momsregistreringsnummer. Givetvis utan kostnader men som då innebär att man tecknar en order för 975 euro under tre års tid, skrivet längs ner i mindre stil och ännu mer finstilt att det gäller ett erbjudande .

Just det här företaget har inte någon på ekonomikontoren i de tre större hallandskommunerna stött på. Men då sommaren närmar sig är vaksamheten särskilt stor.

– Jag tror säkert att fler försöker vid jul eller sommaren. Då det är högre arbetsbelastning och fler vikarier, då tror jag att man tar chansen, säger Sonja Obrouckova.