Ekots hela undersökning av kandidater i valet till riksdag och kommunfullmäktige 2010

Torsdag 10 juni

 Moderaterna har nu blivit det parti som har störst andel höginkomstagare på sina valsedlar inför höstens val. Det visar en granskning av alla 55 000 kandidater i valet till kommuner och riksdag som Statistiska centralbyrån gjort för Sveriges Radios räkning. Förra valet hade Socialdemokraterna flest höginkomsttagare.

Fredag 11 juni
 Bland de 5 500 kandidaterna till riksdagsvalet  är de flesta medelålders och på många valsedlar saknas såväl unga som äldre personer. Folkpartiet och Kristdemokraterna utmärker sig som partier med få unga, men med många över 65 år på sina valsedlar.Fredag 11 juni

 Moderaterna har en mindre del kvinnliga kandidater  i årets riksdagsval än de andra riksdagspartierna, visar en genomgång som SCB gjort för Ekots räkning. Men andelen kvinnor ökar ändå på Moderaternas valsedlar jämfört med förra valet.

Lördag 12 juni
Sveriges pensionärers intresseparti, Piratpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ är några av de mindre partierna som ställer upp i årets val. Deras kandidater är mycket olika dem som ställer upp för riksdagspartierna, enligt en undersökning som Statiska centralbyrån gjort för Sveriges Radio.

Måndag 14 juni
Trots att Centerpartiet de två senaste valrörelserna har lovat att öka andelen kandidater med invandrarbakgrund på sina listor i valet så har andelen utlandsfödda kandidater på Centerpartiets valsedlar minskat. Det visar en granskning av riksdagskandidaterna som SCB gjort på uppdrag av Sveriges Radio.