OBS Sommar: Onsdag 11 augusti

Poetisk röst på Poesidagarna

Under Obs sändningsuppehåll från 26 juni till 22 augusti repriserar vi varje vardag ett av våra program, favoriter från vårsäsongen eller audioteket, här på vår hemsida. I dag bjuder vi på en repris från den 29 maj 2002.

Ali Ahmed Said är en av arabvärldens största poeter, mer känd under namnet Adonis. Pseudonymen tog han redan som 17-åring och den öppnade också vägen för hans litterära framgångar. Namnet på den grekiska mytologins vackre yngling, som gudinnan Afrodite förälskade sig i, gick bättre hem hos tidskriftsredaktörerna än hans eget mera vardagliga.

Berömd är också anekdoten om hur denna fattige pojke från de syriska bergen över huvud taget kom att få en boklig bildning. Hela sin barndom vallade han får hemma i byn och läsa och skriva lärde han sig i den lokala moskén. Men när den syriske presidenten kom på besök trängde sig den lille pojken Ali Ahmed Said fram och deklamerade en flammande dikt. Som belöning fick han gå i den riktiga skolan och fortsatte sedan med studier i filosofi vid universitetet i Damaskus. Numera är han bosatt i Paris och umgås med både levande och döda poeter, i ett poesins internationella brödraskap. Lena Brundenius fick ett samtal med Adonis under Poesidagarna i Malmö.

Fler guldkorn från Obs audiotek hittar du här: