OBS Sommar: Torsdag 12 augusti

″Då upphör de att vara intellektuella″

Under Obs sändningsuppehåll från 26 juni till 22 augusti repriserar vi varje vardag ett av våra program, favoriter från vårsäsongen eller audioteket, här på vår hemsida. I dag bjuder vi på en repris från den 6 februari maj 1995.

På rue Cardinal Lemoine, allra högst upp i ett modernt annex till det ärevördiga Collège de France har Pierre Bourdieu sitt arbetsrum. Förutom sin akademiska undervisning och flitiga bokskrivande ägnar Bourdieu mycket tid åt en internationell kommitté till stöd för förföljda intellektuella i Algeriet. Pierre Bourdieu tror nämligen på de intellektuellas makt.

De intellektuella i ett samhälle får aldrig bli några systemets ja-sägare. Från och med det ögonblick de förvandlas till verkställande politiker är de döda. Då upphör de att vara intellektuella. Den intellektuelles bidrag till samhället ska vara kritikerns. Det är de intellektuella som ska komma med förslag och kritik, det är de som ska göra det riktiga analyserna. De ska kort sagt vara ett slags kritiska övervakare av samhället i stort.

Lena Brundenius reste till Paris för att träffa Pierre Bourdieu.

Fler guldkorn från Obs audiotek hittar du här: