Länsstyrelsen

Godkänner nya områden

Enda stället det idag är godkänt att åka vattenskoter på är delar av sjön Barken i Smedjebacken. Men Länsstyrelsen har nu godkänt förslag till två nya områden i vansbro och Älvdalen där nu ska bli tilllåtet att åka om de berörda kommunerna säger ja.

Det handlar om ett område i älven i Vansbro samt en del av Trängsletdammen i Älvdalen. Polisen i Dalarna säger att för övriga områden så råder fortfarande totalförbud.

- När det gäller vattendrag var man får framföra vattenskoter så är det solklart just nu, säger Stefan Dangardt som är pressombudsman på polisen i Falun.

Ingen vattenskoteråkning på Runn i sommar
Kvar för beslut hos länsstyrelsen ligger förslag om vattenskoteråkning i Väsman i Ludvika och från Falun har det kommit förslag om Knätjärn och Hovtjärn som ligger längs med riksväg 80. Något förslag för Runn finns inte hos Länsstyrelsen, vilket betyder att i sommar så kan vattenskoteråkning inte bli tilllåten där.

Falu Jet Racing klubb som länge har försökt att få ett träningsområde i just Runn är nu mycket besvikna.

- Det är jobbigt när vi inte har någonstans att träna. Jag vet inte hur det ser ut i framtiden om vi orkar fortsätta hålla på med det här, framför klubbordföranden Mattias Persson.

Måste finnas fler områden
EU-rätten säger att det måste gå att sälja vattenskotrar och därmed måste det också finnas flera områden i varje län där man kan åka.

Enligt chefsåklagare Fredrik Skoglund i Falun så är det oklart om det räcker med de två områdena i Älvdalen och Vansbro för att börja åtala vattenskoteråkare som åker på andra ställen i Dalarna.

Däremot tror han att det är möjligt att åtala vattenskoterförare som åker på andra vatten i samma kommun där det också finns ett godkänt område.

Dalanytt
dalanytt@sr.se