Livet i ghettot

En dag fick den amerikanske frilansproducenten David isay en idé. Han hade länge funderat över hur man skildrar livet i ett svart ghetto, Som vit har man inget riktigt tillträde utan möts av misstro och slutenhet.

Knattereportrarna LeAlan Jones,13 år och Lloyd Newman, just fyllda 14, fick låna var sin billig kassettbandspelare av Davis isay och under en vecka spelade de in sina liv i det svarta ghettot i Chicago South Side. I pojkarnas kvarter löper barn och ungdomar 26 gånger större risk att bli mördade än barn i andra delar av staden. LeAlan och Lloyd ger en färgstark bild av det farliga kvarteret och när LeAlan ska förklara varför så många ungdomar går under i ghettot jämför han med de amerikanska soldater som blev galna under kriget i Vietnam.

-Dom var ändå bara i helvetet en kort tid. Här lever vi med det hela tiden.

LeAlan och Lloyd visar med närbilder av sina familjer hur starka de nerbrytande krafterna är och hur vikitgt det är att ha åtminstone en stark  person i familjen. Annars är chanserna inte stora. Men trots allt det dystra berättar LeAlan och Lloyd med en charm och lätthet som gör att man inte bara står ut som lyssnare utan också gläds åt ljuspunkterna och pojkarnas obändiga livskraft. Det finns flera obetalbara scener som till exempel när Lloyd vunnit 80 dollar i kortspel och bjuder LeAlan på en frukost som tömmer hela Johnsons restaurang.

David isay: - Här har ni två pojkar. Lyssna på dem. Förtjänar de att växa upp i skräck? Ska vi vara rädda för dem? Kan vi möta LeAlan och Lloyd för att sedan vända dem ryggen?

Dokumentären har vunnit flera priser, däribland specialpriset 1994 i Prix Italia. Programmet har bearbetats av Mads Baastrup vid Danmarks Radio och svensk berättare är Krister Henriksson.
/utdrag ur text av Otto Fagerstedt/

Återresan 2010!
Hur gick det sen för pojkarna i Livet i Ghettot?
Radiojournalisten David Mehr får tag på huvudpersonen i programmet LeAlan Jones - 16 år efter dokumentären tog USA med storm 1993.

Idag kandiderar LeAlan Jones till senaten i USA http://www.lealanforsenate.com

"Produced by Dave Isay, founder of StoryCorps, a nonprofit organization dedicated to recording and collecting stories of everyday people www.storycorps.org