Den svarta kapitalistens ungar

Julia Yun Tien har bott i Sverige sedan 1989. För ett par år sedan gjorde hon det första återbesöket till sitt hemland Kina för att intervjua sin familj.  Julias farfar växte upp i en fattig familj på landsbygden. Han fick inte gå i skolan, men drömde om att bli en framgångsrik affärsman.

Han förverkligade så småningom sin dröm och lyckades skrapa ihop en förmögenhet. Men efter det kommunistiska maktövertagandet 1949 förlorade familjen allt under de olika politiska kampanjerna som följde.
Att vara son till en s k kapitalist var en tung börda för Julias far som ung och han förstod att det var bäst att hålla sig borta från alla politiska sammanhang och skaffade sig därför en naturvetenskaplig utbildning. Men under kulturrevolutionen blev han trots det anklagad som amerikansk spion, torterad och satt i ett arbetsläger i flera år.
Familjens situation förbättrades efter kulturrevolutionen. Men i och med de dramatiska händelserna vid Himmelska fridens torg 1989 och den misslyckade studentrörelsen kom den politiska utvecklingen än en gång att få konsekvenser för Julias familj. Denna gång för Julia själv och hennes bror.


Den svarta kapitalistens ungar är en dokumentär om tre generationer, deras oförverkligade och förverkligade framtidsdrömmar speglade genom Kinas dramatiska 1900-tals historia. Från 2001.

Återresan 2010!
När Julia Tien flyttade till Sverige 1989 hade hon inget val. Efter studentupproret på Himmelska Fridens var vägen tillbaka stängd. Istället gick resan västerut, via Berlin till Sverige. Ibland har Julia försökt föreställa sig hur det skulle ha varit ifall hon stannat i Kina. I och med landets ekonomiska uppsving på senare år har livsvillkoren förbättrats avsevärt. Men även om hon saknar familjen och vännerna i sitt gamla hemland skulle hon aldrig kunna tänka sig att återvända.