Nederländerna

Kontroversiellt parti trea i valet

Trots att det liberala partiet VVD blev största parti i valet i Nederländerna blev den stora segraren islamkritiska Geert Wilders parti. Hans Frihetsparti får 24 av de 150 platserna i parlamentet och är därmed tredje största parti.

Men Wilders är kontroversiell, också i Nederländerna. Martin Niewhhuijse är inte förtjust i Geert Wilders framgångar i gårdagens parlamentsval.

– Wilder har en stor trut och låter mycket, men några riktiga lösningar kommer han inte med, säger han.

Många var förvånade när valresultatet presenterades och Geert Wilders PVV hade fått 24 mandat, från nio tidigare.

PVV ses som ett enfrågeparti, som bara ägnar kraft åt immigrationsfrågan och när valrörelsen i stället kom att handla om ekonomi trodde många att Wilders var chanslös.

Nu gick han fram och kanske är det så att hans skara av kärnanhängare är större än vad man trott. Så resonerar i alla fall den politiske kommentatorn John Tylor.

Wilders tankar om att islam breder ut sig för mycket går hem bland en grupp väljare, men majoriteten är emot Wilders tankar.

Men vad har då Geert Wilders för förslag? Jo, han vill införa en särskild skatt för kvinnor som täcker sina ansikten, han vill förbjuda koranen och kan tänka sig att utvisa invandrare om de begår brott, även om de är nederländska medborgare. Han vill också helt stoppa invandringen från muslimska länder.

Vilket inflytande Geert Wilders får nu när hans parti vuxit och blivit tredje största parti återstår att se. Det största partiet, liberala VVD, har ännu inte uteslutet en koalition där Wilders parti ingår.