ishockey

Backlund många erfarenheter rikare

Johan Backlund var inte med det Philadelphia som förlorade nattens Stanley cup-final. Målvakten har mest spelat i AHL och har goda minnen från säsongen.

Johan Backlund värvades inför den gångna säsongen till Philadelphia efter många år i elitserien och allsvenskan.

Han fostrades i Skellefteå, gick vidare till Leksand och avslutade med tre säsonger i Timrå innan han provade lyckan i USA i höstas.

Det har mest blivit spel i farmarlaget Adirondack Phantoms, men det har gett Backlund erfarenhet och möjlighet att komma in i spelet.

– Jag har varit uppkallad några gånger och varit med och känt på hetluften. Jag blev tyvärr skadad i debuten, lite surt, men en lärorik säsong har det varit.

Beskriv hetluften?

– Det är pirrigt och nervigt. Det är en annan inramning om man jämför NHL och AHL, allt från media och 20 000 på läktaren. Det är ganska stor skillnad men det är där man vill spela och dit man siktar.

Du vet vad som händer om du gör en tabbe som målvakt?

– Ja, här tittar nästan hela Kanadas befolkning och hela hockeyvärlden har ögonen på dig när du spelar, särskilt som målvakt. Du blir hyllad ena dan och gör du en dålig match eller ett billigt insläpp blir du totalsågad. Det är verkligen upp och ner.


Roger Burman
roger.burman@sr.se Sophie Gill
sophie.gill@sr.se