Fotboll

Färre kroggäster utan Sverige i VM

Att Sverige inte är med i fotbolls-VM väntas betyda att kroggästerna blir färre hemma i Sverige den här gången än vid de senaste mästerskapen.   

Fotbolls-VM i Sydafrika väntas inte komma att dra så många besökare till krogarna hemma i Sverige i år som det har varit tidigare. Det beror på att det svenska laget inte är med.

Frida Magnusson jobbar på en krog i Kalmar:

- Det har varit jättebra för oss tidigare med stort intresse, väldigt bra stämning på krogen, alla ville följa Sverige. Det kan bli skillnad i år. Det är svårt att säga hur stor skillnad det kommer att bli säger Frida Magnusson.

Fotboll har blivit kultur.  Folk tittar och hejar på olika lag av olika skäl. Hemlandet brukar komma först men även geografisk närhet och tillhörighet spelar en stor roll.

- Min familj är inte svensk så vi hejar på Brasilien, det har alltid varit så, säger ett fotbollsfan till Sveriges Radio Kalmar.

Även om Sverige inte är med i VM i Sydafrika så är det många som kommer att se på matcherna. Vissa vet redan hur de kommer att göra för att kombinera fotboll och skola eller arbete.

- Man kan studera på dagarna och kollar på fotboll på kvällarna, säger Youssef Rahmani