Tågstrejk och mutskandaler plågar Grekland

De grekiska fackförbunden ger inte upp kampen mot regeringens åtstramningspaket. En dygnslång strejk, en protest mot privatisering av järnvägen, har stoppat all tågtrafik. Samtidigt pågår flera mutåtal mot höga politiker.

Fackförbunden inom järnvägen vill inte gå med på en planerad privatisering av en del av det grekiska järnvägsnätet. Därför står i stort sett all spårbunden trafik stilla under ett dygn.

Bland annat vill regeringen privatisera posten och förlusttyngda statsägda transporter.

Statliga och privata fackförbund tänker inte ge upp kampen mot åtstramningspaketen och fler strejker är planerade.

En del av fackförbunden tänker försöka driva kampen i domstol, de hävdar att en del av förändringarna strider både mot internationell rätt och mot den grekiska författningen.

I går uteslöt regeringspartiet Pasok en av partiets grundare, Akis Tsohatzopoulos. Tillsammans med Andreas Papandreou, pappa till premiärministern, grundade Tsohatzopoulos Pasok på 1970-talet.

Tsohatzopoulos, som hade flera ministerposter under 80- och 90-talet, utreds nu för eventuella finansbrott, efter tidningsavslöjanden om hans lägenhetsaffärer kring Akropolis.

En biträdande kulturminister i regeringen har också tvingats avgå, efter att ha låtit undanhållit miljoner i skatt.

En rättegång pågår mot ännu en före detta minister Tasos Mantelis, som misstänks för att ha tagit emot mutor på flera hundra tusen euro från tyska Siemens. Mantelis hävdar att det handlade om bidrag till en valkampanj, något som inte är olagligt i Grekland.