HALLAND

Många äldre borgerliga

Det borgerliga blocket har betydligt äldre kandidater som ställer upp i valen till kommunfullmäktige i Halland än det rödgröna blocket har. Det visar den SCB-statistik som Sveriges Radio har plockat fram.

Folkpartiet sticker ut genom att ha minst andel unga av alla partier och samtidigt störst andel över 65.

– Vi har inte lyckats riktigt väl i den yngre generationen och det jobbar vi med. Men vi har också sagt att vi inte ska ha en åldersdiskriminering, är man vital och pigg och dessutom har mycket tid som man har som pensionär så ska man få ägna sig åt politik också, säger Ulrika Landergren som är folkpartistiskt kommunalråd i Kungsbacka.

Fem procent av Folkpartiets cirka 100 kandidater i valet till kommunfullmäktige är under 30 år, 33 procent är över 65.

För Vänsterpartiet är det däremot precis tvärtemot. 15 procent av kandidaterna är under 30 och bara elva är över 65.

Hallänningen i genomsnitt ligger någonstans mittemellan de här båda partierna och de är med andra ord ytterligheter åt var sitt håll.

Centerpartiet ligger lite mittemellan, med nio procent under 30. Däremot har de en tydlig puckel i ålderskategorin mellan 30 och 49, där man har väsentligt fler kandidater än de andra partierna. Det förklarar distriktsordföranden Harald Lagerstedt med en framgångsrik period för Centerns ungdomsförbund (CUF).

– Vi hade en otroligt stark CUF-generation i slutet av 80-talet och början av 90-talet som gjorde att vi hade ungdomslistor i så gott som samtliga halländska kommuner. Det är jätteroligt att se att det bär frukt.

– Nu får vi hoppas att vi får fler ungdomar i politiken och som är beredda att ta över efter oss om ett antal år, fortsätter Harald Lagerstedt.