Torsby

Nyföretagandet ökar stort

Efter månader av lågkonjunktur så har nyföretagandet nu tagit fart. I Torsby kommun har antalet nystartade aktiebolag ökat med 400 procent under årets fyra första månader.

– Nya siffror från Jobs and society visar att nyföretagandet har ökat med 144 procent totalt mellan januari och april, säger Anna Ögren-Bodén, näringslivsutvecklare i Torsby kommun.

– Det är främst aktiebolagen som har ökat, där ökningen ligger på 400 procent.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Ja, vi hade en inte riktigt så stor ökning under 2004. Den här ökningen kan dels bero på att vi är uppe ur lågkonjunkturen och att många väljer att satsa nu, och dels på att arbetsförmedlingen nu har lättat på reglerna för starta eget-bidrag.

Enligt Anna Ögren-Bodén så går det inte att se ökningen inom någon specifik bransch, utan den är spridd över en mängd områden.

– Det är en väldig bredd med företagare inom byggbranschen och det är frisörer och fastighetsmäklare. Framför allt är det ortsbor som startar företag men det är också många nya som har etablerat sig här. Även från utlandet, framför allt från Holland och Tyskland. I huvudsak är de intresserade av turistbranchen, stugbyar är väldigt populära.