Skåne

Mattias vill ha in fler unga i politiken

Det är få unga som kandiderar till kommunfullmäktige i Skåne medan andelen pensionärer har ökat jämfört med förra valet. 23-årige kristdemokraten Mattias Grängzell i Malmö är en av få unga som satsat på politiken.

– Jag träffar många unga som tycker politik är tråkigt och man upplever att man inte har någon chans att påverka. När det samtidigt är många äldre som fortfarande styr så är det nog många som tror att man inte har en chans att komma in, säger ordföranden i Kristdemokraternas ungdomsförbund i Malmö.

– Där måste vi inom politiken bli bättre, för politiken ska ju vara representativ för hela folket, det är den inte idag.

Mattias Grängzell står på plats fem på Kristdemokraternas valsedel till kommunfullmäktige i Malmö och han är oftast yngst på partimötena. Kristdemokraterna är det parti som har flest kandidater i Skåne som är över 50 år, hela 65 procent, medan bara 6 procent är mellan 18 och 29 år.

Men det är inte bara Kd som har problem att locka unga. Ålderstrukturen i de övriga partierna är liknande, bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har fler kandidater som är under femtio än över.

Totalt sett har andelen kandidater över 65 år ökat sedan valet 2006, men fortfarande är det personer i åldersgruppen 50- 64 år som är mest överrepresenterade. Mattias Grängzell tycker att det ibland är för lätt att bli belönad för lång och trogen tjänst inom partipolitiken.

– Ja det tycker jag absolut. Det är inte bara inom Kd utan så är det i alla partier, säger han.

Men måste man inte ha lite erfarenhet för att vara politiker?

- Jo, men erfarenhet får man av att leva i samhället också. Till exempel tror jag att en 19-årig politiker som nyss tagit studenten har mer erfarenhet av hur skolan fungerar i praktiken än vad en 55-årig politiker har, säger Mattias Grängzell.