Malmö

Avslutning i flyktingbarnens skola

I Malmö finns Sveriges första skola för ensamkommande flyktingbarn. I dag fredag firar skolan som varit igång i fyra månader firar idag sin första avslutning. Och nu hoppas eleverna på ett soligt sommarlov.

Det är trångt i korridoren på Västra Kanalskolan där eleverna förbereder sig för dagens avslutning. Det ska firas med tårta och högtidliga tal, men här inga stolta föräldrar kommer att dyka upp. Skolan har istället bjudit in personalen som jobbar där pojkarna bor.

Det var när Malmö stad insåg att det inte fanns plats för de här barnen i förberedelseplats i vanliga skolor som iden om en egen skola kom upp.

Här går idag 56 elever, huvudsakligen pojkar från Afghanistan och Somalia. Sex lärare som förutom svenska talar elevernas egna språk tar hand om undervisningen som huvudsakligen går ut på att lära eleverna att kunna tala och förstå svenska.

Khadija Yousefi är lärare i en grupp med pojkar från Afghanistan. Många av dem har inte haft möjlighet att gå i skolan regelbundet, och entusiasmen går inte att ta miste på.

– Ja, de tycker det är jättekul att skriva på dator, säger hon. Många av dem har aldrig jobbat med datorer förut.

Går det bra att undervisa?

– Det går helt underbart, för jag kan elevernas språk och kan vara säker på att de förstår.

Trots att det är avslutning under fredagen kommer undervisningen att fortsätta också under sommaren, berättar Jousef som gått två månader på skolan.

– Vi kommer att ha två timmars undervisning om dagen på boendet, men sedan kan vi spela fotboll och vara med på andra aktiviteter.

Och Jousef hoppas på sol under lovet.

-Ja, det är för lite sol här, och mycket kallt...