Krönika

Dopning och positiv psykologi

Tog FCT prestationshöjande medel inför matchen mot Landskrona? Knappast! Läs Radio Västs sportchef Bengt Israelssons senaste krönika.

Dopning är tyvärr ett ämne som ständigt dyker upp inom idrotten. Men i vårt stolta och hederliga land så är dopningspolisen alltid på hugget. När FC Trollhättan mötte Landskrona hemma på Edsborg så slog kontrollanterna till. Direkt när spelarna lämnade planen efter matchen blev de väl omhändertagna av dopningsdelegaterna. Bland de utvalda var det två spelare i FCT. Marcus Dahlin var en av de utvalda som fick instruktioner och en mugg för att lämna prov. Han ropade spontant till en lagkamrat att nu dröjer det innan vi kommer hem. Ja, jag förstår, för att under totalbevakning och på beställning producera det som krävs för ett prov kan inte vara så lätt. Kontrollanten följde Marcus hela tiden och han fick inte gå på toaletten obevakad.

Det är bra att dopning stoppas och att det ständigt finns en risk att åka fast. Risken för att FCTs spelare skulle vara dopade kommenterades ironiskt av materialarn för så som spelarna uppträdde i matchen så var det inte tal om dopning. Det kunde istället ha varit något nedåtjack för någon större energi utstrålade inte laget.

När simtränaren Dennis Fredriksson senast var med i Sportsnack så fortsatte samtalet i korridoren. Han berättade om en simtävling i Grekland, där arrangörerna varnade för en inofficiell dopningskontroll. Alla grekiska simmare försvann och Sverige tog storslam. Det är skillnad på kulturer och synsätt när det gäller dopning. Då går det att stå ut med att spelare får lämna kisseprov i Superettan.

Det har varit en internationell konferens i Skövde som handlade om positiv psykologi. Hur skapar man lycka är en evig fråga. Går det? Ja, det finns en hel del som tyder på det enligt forskarna som samtidigt betonar att det inte är så enkel. Det krävs strukturerad och målmedveten träning som måste utföras varje dag. Då kan det kanske lyckas.

Kan det vara något för FCT? Det här med att träna mentalt på att göra mål, att tro på sig själva. Så enkelt är det inte. Men det vore intressant att se vad någon expert från konferensen kunde göra om det tog vägen förbi Trollhättan och tog sig an FCT. Tiden är säkert för kort för att något radikalt skulle hända på kort tid. Idén med att hitta på något annorlunda för att bryta trender, skapa nya dimensioner har tilltalat många ledare. Leif Boork hade många överraskningar för sina spelare. En del tyckte att det gick för långt. Den legendariske Eric Persson ”MFF-hövdingen” tog med spelarna till olika kyrkor för att de skulle utvecklas och få ny inspiration.

Mia Törnblom har gjort sig ett namn genom att tänka positivt, och se möjligheterna. I det fallet är jag skeptisk. Det är svårare än så, det är en förmåga att klara av att se möjligheterna. Kanske är det som FCT saknar. Något som skulle fungera som mental dopning, som inte går att spåra, men som har en upplyftande och uppfriskande effekt. Det konceptet vore något för FCT. Vem sitter inne med det?


Bengt Israelsson, sportchef SR Väst