Vänersborg

Kommunen kräver Stålab på 12 miljoner

Lika tyst som det varit om den hemligstämplade takrasutredningen rörande Arena Vänersborg har det varit om tvisten mellan företaget Stålab, som byggde taket och Vänersborgs kommun. I dag avslöjades det att kommunen kräver 12 miljoner av Stålab.

Tidigare under fredagen avslöjade TTELA att Vänersborgs kommun slagit tillbaka mot Stålab som tidigare krävt in pengar för ett antal fakturor som kommunen inte betalat ännu. Totalt rörde det sig om drygt två miljoner kronor och enligt kronofogden skulle Vänersborgs kommun betala Stålab.

Men kommunen lämnade i stället in handlingar till tingsrätten i Vänersborg där de i sin tur kräver Stålab på 12 miljoner kronor, och att de vill att Stålabs obetalda fakturor ska ogillas.

– Jag vet ingenting om detta men jag har förståelse för att handlingarna är hemligstämplade, säger oppositionsrådet Gunnar Lidell (M) när Radio Väst når honom.

Han har suttit med i den särskilda grupp som efter att kostnaderna för arenan skenade iväg haft speciell insyn i arbetet.

Efter att tingsrätten fått in handlingarna från kommunen beslutade de om så kallad återvinning och inhibition av beslutet. Det betyder att kommunen slipper betala Stålab till dess att tvisten är utredd.

På kommunen har flera handlingar hemligstämplas, bland annat den så kallade takrasutredningen som Länsförsäkringar gjort. Den ska visa vad som låg bakom takraset i vintras på den nybyggda arenan.

Enligt Vänersborgs kommuns brev till tingsrätten finns det uppgifter i den som visar att undermåligt arbete från Stålab var en orsak till att taket gav vika.

– Jag ser med stor spänning fram emot den rapporten, säger Gunnar Lidell (M) som inte heller sett innehållet.

Dock är inte takraset en del av de 12 miljoner som Vänersborg kräver Stålab på i nuläget. I den summan ingår i stället kostnader för att projektet försenats på grund av olika missar från Stålab:s sida.

– Under pågående förhandlingar mellan Stålabs och kommunens advokater vill jag inte göra några kommentarer, säger Stefan Edefell, vd på Stålab.

Han hoppas att förhandlingarna är klara inom några veckor.

Sveriges Radio har begärt att få ut takrasutredningen men fått avslag. Från början var det tänkt att den skulle ha presenterats för flera veckor sedan fast då ändrade sig kommunen och ställde in presskonferensen. Samtidigt belade man försäkringsbolaget med yttrandeförbud.