Oroligheter och upplopp i Kirgizistan

I staden Osj i södra Kirgizistan är läget fortfarande spänt med folkmassor samlade på olika platser. Regeringen har skickat militär med pansarfordon och helikoptrar för att patrullera staden och undantagstillstånd är utlyst tio dagar framåt.

Det är fortfarande oklart vad som utlöste nattens upplopp. Regionen har en historia av sammanstötningar mellan olika etniska grupper men det finns inga uppgifter om att den stora uzbekiska minoriteten i Osj skulle ha varit den ena parten i våldsamheterna.

Vittnen i staden har berättat om skottlossning och lokala medier rapporterar att ungdomsgäng slagit sönder affärer och satt eld på bilar i centrala Osj.

Flera byggnader i staden brinner fortfarande.

De södra delarna i Kirgizistan har varit oroliga sedan förre presidenten Kurmanbek Bakijev störtades i början av april. Bakijev flydde landet och den förra regeringen avgick efter att kravallpolis i huvudstaden Bisjkek skjutit mot demonstranter och dödat över 80 människor.

Den provisoriska regering som då tillträdde har kämpat med att upprätthålla stabilitet men i städer som Jalal-Abad och Osh i söder har oroligheter blossat upp med jämna mellanrum.

Kirgizistans självutnämnda president Roza Otunbajeva vädjade nu på morgonen i TV om lugn i landets södra delar.

I det känslomässiga framträdandet uppmanade Otunbajeva landets kvinnor att försöka förmå sina manliga släktingar att avstå från att låta hämnden och ilskan ta över.