"Oljan kan täcka ett område som halva Europa"

Oljeutsläppet utanför den Mexikanska golfen skulle täcka hela Östersjön enligt svensk expertis och om läget blir värre kan oljan täcka ett område stort som halva Europa.

Läget är allvarligt, säger Mikael Tedengren, marin expert vid Stockholms universitet.

– Om vi hade haft den här mängden olja i Östersjön så hade det varit tjock olja från strand till strand, från Ystad till Haparanda, från Sankt Petersburg till Stockholm. Det är nästan otänkbart med ett sådant här stort oljeutsläpp, säger Mikael Tedengren.

Situationen har hela tiden förvärrats, trots flera försök att täppa till läckan från oljebolaget BP.

De senaste uppgifterna säger att 40 000 fat olja pumpar ut från havets botten. Det är enorma mängder säger Mikael Tedengren docent i marinbiologi.

– I varenda beräkning man har gjort, efter varenda kontroll man har gjort av läckagets omfattning har man reviderat upp siffrorna. BP:s experter skrattade åt den första uppskrivningen, från 3 000 till 5 000 fat per dag. Då log de och sa att så mycket är det inte, nu pratar vi om åtta gånger så mycket, säger Mikael Tedengren.

USA:s president, Barack Obama har kallat BP:s agerande i samband med oljekatastrofen för oansvarigt, men Obama har också fått kritik för att han inte varit tillräckligt närvarande i det katastrofdrabbade området.

Nu har Vita huset kallat till ett möte med BP:s ledning, inklusive deras svenska styrelseordförande Carl-Henric Svanberg, som ska hållas på onsdag nästa vecka.

BP:s presstjänst säger till Ekot att de har tagit emot brevet och att de kommer att medverka, men det är fortfarande är oklart vilka ur ledningen som kommer att åka till Vita huset.

Om oljeläckan fortsätter som den gör nu så kommer det få förödande konsekvenser, säger forskaren Mikael Tedengren.

– Det värsta scenariot är att det driver upp på grundare bottnar, slår ut dem och fullständigt smetar ner Karibiens korallrev, mangroveskogarna i Florida och angränsande delar av USA. Att oljebältet flyttar omkring, det är en stor cirkelrörelse, oljan kommer inte att ligga still. Den kommer att flytta på sig om den följer med strömmar och vindar. Då kan den kladda ner ett område som är som halva Europa, säger Mikael Tedengren.