Västernorrland

Få utlandsfödda hos (C)

Bara två procent av Centerns kandidater på valsedlarna till höstens kommunval i Västernorrland har utländsk bakgrund.
Och siffran är ännu sämre än vid förra valet, trots att Centerpartiet då lovade bättring.
Miljöpartiet är det parti som har flest utlandsfödda på sina listor.

Lars-Erik Nordin är Centerpartiets förstanamn i valet till kommunfullmäktige i Timrå.

Vi måste göra bättre
– Vi har försökt jobba med det här. Vi har frågat bl a företagare med annan bakgrund än svensk och försökt få dem att engagera sig politiskt men vi har inte fått napp.

Och Lars-Erik Nordin är inte alls nöjd med att bara två procent av kandidaterna har utländsk bakgrund medan det är åtta procent av länets befolkning över 18 år.

– Vi har inte lyckats förbättra oss i år men vi hoppas att det går mycket bättre till nästa gång, säger han.

Övriga partier
Av övriga partier i Västernorrland så är människor med utländsk bakgrund underrepresenterade hos  Moderaterna (4 procent), Folkpartiet (6 procent), Socialdemokraterna (6 procent) och Sverigedemokraterna (0 procent).

Hos Kristdemokraterna är de 9 procent, hos Vänsterpartiet 12 procent och hos Miljöpartiet 16 procent.

Hos "småpartierna", dvs SPI, Sjukvårdspartiet m fl lokala partier är det totalt bara 1 procent av kandidaterna som har utländsk bakgrund, dvs att man själv eller båda föräldrana är födda i ett annat land än Sverige.

Randiga listor
I Härnösand har Miljöpartiet gjort "randiga" listor, dvs valsedlar där man på varannan plats har en kandidat med utländsk bakgrund.

– Jag känner mig stolt över Miljöpartiet, säger Kasim Husseini, 24 år som står på åttonde plats på listan. Miljöpartiet har lyckats dra till sig invandrare och sedan behålla deras intresse.

– De har upptäckt kompetensen hos människor som inte är födda i Sverige, något som många andra partier tycks ha svårt med.