Gripna mördare förbättrar relationer på Balkan

Förbättrade relationer mellan Serbien och Kroatien har lett till att två efterspanade premiärministermördare gripits. De tillhörde det kriminella gäng som mördade den serbiske premiärministern Zoran Djindjic 2003 och har varit på rymmen från 40 åriga fängelsestraff.

30-årige Milos Simovic såg härjad ut i svart undertröja och jeans som hängde långt ned på höfterna, händerna i handfängsel bak ryggen. Han fördes bort av serbiska poliser i svarta masker till ett av landets högsäkerhetsfängelser i östra Serbien.

Simovic greps när han försökte ta sig över den gränsen från Kroatien till Serbien. Han har varit på flykt sedan mordet på den serbiske premiärministern Zoran Djindjic 2003. Han dömdes i sin frånvaro till 40 års fängelse. Han kunde gripas sedan en annan efterspanad från samma mordgäng sköts i Zagreb i början av veckan.

Sretko Kalinic är dömd till 30 års fängelse. Hans vittnesmål från sjukhuset ledde till att serbisk och kroatisk polis gemensamt kunde hitta Simovic.

– För den undre kriminella världen var de här billig arbetskraft, sedan de var på rymmen från sitt straff på 40 år, sa den före detta vice inrikesministern Nedan Milic till radiostationen B92.

Han konstaterade också att de ändå fick beskydd av betydligt mer inflytelserika kriminella krafter. Och att de inte hade kunnat gripas om det inte vore för betydligt bättre politiska relationer mellan Kroatien och Serbien. Serbisk polis har funnits i Zagreb sedan i tisdags för att förhöra den skottskadade Kalinic.

De båda anses också ha fått stöd från välkända drogsyndikat i Montenegro. Enligt Kalinic har de rört sig mellan länderna i det forna Jugoslavien med falska identitetshandlingar. De har också varit i Bulgarien.

Som ännu ett oväntat positivt tecken på Kroatien och Serbiens goda relationer skrevs i början av veckan ett avtal om militärt samarbete. Detta trots att inte alla konfliktknutar lösts upp mellan de forna ärkefienderna.

Kroatien är till exempel Nato-medlem, samma Nato som bombade Serbien 1999 och som Serbien absolut inte tänker söka medlemskap i.

Det finns också ekonomiska skäl för ländernas militärindustri att samarbeta. Den serbiska militärindustrin har ökat produktion och export till länder som Irak, Libyen, USA och Burma. Värdet av exporten var över 650 miljoner dollar förra året.