Ekots undersökning av kandidater

Folkpartiet har minst andel unga kandidater

Bland riksdagspartierna har Folkpartiet minst andel unga på sina valsedlar inför höstens val. 10 procent av kandidaterna är under 30 år, jämfört med 19 procent av väljarna.

Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag säger att det är ett problem om inte alla åldergrupper finns med i politikerkåren.

– Det är viktigt att ha med alla åldrar och det är klart är jag 19, 35 eller 72 upplever jag olika vardag. Ska en politisk församling bli bra är det klart att vi behöver ha med oss alla, säger Erik Ullenhag.

Men det här är något som Folkpartiet inte lyckats leva upp till. Bland riksdagspartierna är det Folkpartiet som har minst andel unga på sina valsedlar till riksdagen. 10 procent av folkpartisterna är under 30 år, jämfört med 19 procent av väljarna. Samtidigt har partiet störst andel äldre.

Erik Ullenhag säger att Folkpartiet har jobbat för att få fler pensionärer att engagera sig politiskt, men när det gäller unga har det varit svårare. Till nästa val hoppas han på att det ska ha ändrat sig.

– Jag ser stort intresse bland unga och hoppas att lyfta representationen bland unga till nästa val, säger Erik Ullenhag.

För alla riksdagspartierna gäller att medelålders personer är överrepresenterade på valsedlarna, medan unga är underrepresenterade. Och 23-åriga Mattias Grängzell som kandiderar till kommunfullmäktige i Malmö för Kristdemokraterna tycker att partierna ofta missar att ungas erfarenheter är viktiga.

– Hur mycket har en 55-årig politik som varit engagerad i 20 år i Socialdemokraterna av skolfrågor, där vi kanske har en 19-årig socialdemokrat som precis har tagit studenten? Då vill jag hävda att 19-åringen har mer erfarenhet av hur skolan fungerar i dag, säger Mattias Gränzell.