Moderaterna sämst på jämställdhet

Trots att Moderaterna sedan valet 2006 lyckats öka andelen kvinnor i kommunfullmäktige med 5 procent är de fortfarande det minst jämställda partiet i Göteborg med kranskommuner.

Klart sämst är Sverigedemokraterna med bara 16 procent kvinnor. Det visar den undersökning Sveriges Radio låtit SCB göra.

– Det är ju inget roligt att vi gör det men vi ökar och då går vi i rätt riktning i alla fall, säger Gunnel Aho, partiombudsman för Moderaterna i Göteborg.

Sedan förra valet, 2006, har andelen kvinnor på Moderaternas lista över nominerade till kommunfullmäktige ökat från 30 till 35 procent. Men det är betydligt lägre än snittet bland partierna som ligger på 42 procent kvinnor och 58 procent män.

Mest jämställda i SCB:s undersökning är Miljöpartiet som har nästan hälften män och hälften kvinnor.

Trots ökningen är Moderaterna fortfarande sämst bland de stora partierna i kommunen på jämställdhet. Och det är inte bara på lokalnivå detta gäller, utan även när det kommer till kvinnor som nominerats till riksdagen.

Enligt Gunnel Aho har man jobbat aktivt i både föreningar och partiet för att nå upp till den rekommenderade gränsen 40 procent kvinnor.

Moderaterna har tidigare bestämt sagt nej till kvotering, ingenting man kommer ändra på till årets val.

– Kan kan vi men det finns inget sådant uttalat krav, påpekar Gunnel Aho.

Vad tror du att de här siffrorna skickar för signal till väljarna?

Andel är en sak men om man tittar på Göteborgs riksdagslista så toppas den av en kvinna och det tycker jag sänder ut en väldigt bra signal, att kvinnor kan vara toppolitiker, och jag tror att det är sånt som väljarna ser.

Thommy Tengborg
thommy.tengborg@sr.se