Uddevalla

Hemskickad trots proppar i hjärnan

Siw Östh från Ljungskile har anmält Näl till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Hon berättar för Sveriges Radio Väst om hur det var att bli hemskickad trots att hon var mycket sjuk.

I förra veckan hörde vi om en kvinna, som anmält Näl, för att hon blev utskriven efter ett dygn på sjukhuset, trots frossa, yrsel och mycket dålig balans, som senare visade sig bero på flera proppar i hjärnan. Det var 67-åriga Siw Ösths anmälan. Det var som om hon varit full, säger hon.

– Jag kunde inte riktigt gå, jag hade ingen balans och när jag skulle äta så löd mig inte vänsterhanden. Jag tappade maten och det rann som på ett litet barn.

Så var det när Siw Östh kom hem, efter ett dygn på akutens observationsenhet på Näl, där hon alltså blev utskriven trots att hon hade samma symptom som när hon kom in med ambulans i mitten på januari.

Frossa, yrsel, huvudvärk, och mycket dålig balans. När hon skulle upp på natten hemma, ramlade hon och skadade ryggen.

– Jag hade ju frossan kvar och var yr. När jag stod upp så ramlade jag och det hände tre gånger.

Efter snart fem månader hjälper ingen smärtlindring och hon kan inte ens promenera. Det var svärdottern Pernilla Eldborn som såg till att hon kom tillbaka till sjukhuset igen. Då konstaterades att man dagen innan missat att Siw haft flera proppar i hjärnan.

– Det är fruktansvärt att sjukvården kan behandla gamla på det här viset. Hade de inte skickat hem Siw den dagen, så hade hon inte haft de problem hon har i dag, säger Pernilla Eldborn.

 Skälet till det är kanske att sjukvården har ett så stort tryck, massor med patienter och ingen plats att lägga in någon, tror hon.

– Siw har ju alltid kunnat föra sin talan, men just då kunde hon inte det, säger Pernilla Eldborn.

 Nu ligger anmälan mot Näl hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.